Windsurf:

A windszörf egy olyan vízen végezhető sportág, mely kombinálja a hullámszörfözés és a vitorlázás elemeit. Kell hozzá egy deszka, mely siklik a vízen és egy vitorlázat, mely befogja a szelet. Ezt a két részt a gyök kapcsolja össze.

A windszörf részei: 

windsurf részei
  • deszka, szkeg, schwert, lábtartó (papucs)
  • vitorlázat (rig):  vitorla, árboc, boom, hosszabbító, felhúzókötél, trapézkötél
  • gyök

A windszörf feltalálását mai napig három névhez lehet kötni.

S. Newman Darby: A windszörf története 1948-ban kezdődött, amikor a 20 éves amerikai megalkotta a téglalap alakú deszkát és a hozzá csatlakoztatható vitorlát, mely trapéz alakú volt. “Sailboarding”-nak nevezte el találmányát. Sajnos elfelejtette levédetni, ennek ellenére testvéreivel folyamatosan gyártották a szörföket Darby Industries név alatt.

Első windsurf koncepció Darby Newmantől

Jim Drake és Hoyle Schweitzer: A hatvanas évek közepén egy repülőgép mérnöknek támadt egy ötlete egy olyan vizisíről, amely a vízből kiemelkedik és nem hajó vezérli, hanem kézzel irányítható. Jim tudta, hogy egy olyan vitorlára van hozzá szükség, amely rendesen befogja a szelet, és irányíthatóvá teszi a deszkát.

A windsurf feltalálása és története.

 

Elmondta ötletét szomszédjának, Hoyle Schweitzer-nek, akinek szintén tetszett az ötlet, így elkezdtek dolgozni a prototípuson. Amikor először kipróbálták az óceánban a szettet, egyből feltűnt nekik, hogy nagyon nehéz kihúzni a vitrolát a vízből, így egy kötelet erősítettek a boom-ra, mely az első felhúzókötél lett.

Windsurf szabadalom

 

A találmány nevével kicsit bajban voltak, először Skate-nek hívták, utána átnevezték Baja board-nak, és szerencsére még egyszer átnevezték, immár “the windsurfer”-re.

Ez volt a kezdete a szörf fejezetének a történelemben, és a legtöbb ember ezt látja a windszörf valódi megszületésének.

1970-ben levédették a windsurfer-t és Schweitzer elkezdte marketingelni a terméket, ám Drake nem látott akkora lehetőséget benne és nem hitte, hogy az ötlete sikeres lesz. Hoyle látta a lehetőséget és nagyon boldog volt, amikor Drake eladta neki a saját részét az üzletből 36.000 dollárért. Ekkor megváltoztatta a windsurfer nevet windsurfing-re és milliókat keresett vele.

Hoyle polietilén deszkákat gyártott, mely teljesen berobbant a köztudatba a 70-es évek végén és Európában 3-ból 2 családnak lett szörfje.

Az akkor alapított márkák közül sokan a mai napig léteznek, mint például a Mistral vagy az F2. Ekkor alakult meg a Professional Windsurfing Association (PWA) is.